Misschien wel de mooiste stad van de wereld en zeker één van de populairste vakantie bestemmingen ter wereld. Maar Venetië lijkt te bezwijken aan die druk. Het toerisme is belangrijk voor de economie van de stad, maar dreigt tegelijkertijd de stad kapot te maken.

In colonne rijden de touringcars over de brug die het vasteland met Venetië verbindt, op Piazzale Roma, de grote parkeerplaats aan het einde van de brug, spuwen ze honderden toeristen uit. Dagjesmensen, gewapend met broodjes en flesjes water op ontdekkingstocht door de dogenstad. Nou ja, ontdekkingstocht, de meesten gaan in een rechte lijn, de bordjes volgend, richting Rialto brug en San Marcoplein. Een wandeling langs souvenirshops, kebab-tenten en selfiestick verkopers. De vroegere viswinkels, groenteboeren en authentieke restaurantjes zijn allemaal verdwenen, net als de Venetianen zelf. In de jaren zestig woonden er nog 120 duizend mensen in Venetië, nu nog geen 50 duizend meer. In dezelfde tijd is het toerisme geëxplodeerd, in 2016 kwamen er in totaal bijna 30 miljoen toeristen naar de stad.
Venetië gaat ten onder aan zijn eigen succes.

AzzurroMagazine maakte de volgende reportage over de tragiek van Venetië.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *