Goro is een klein plaatsje aan de Adriatische kust op nog geen 100 kilometer ten zuiden van Venetië. Net buiten de haven van het kleine stadje ligt de grootste kweekbank van vongole in Europa.
Azzurro magazine mocht mee op vongole vangst.

Zeven uur ‘s ochtends, nog donker en heel erg koud. De thermometer geeft -3 aan. In de haven is het druk, het geluid van kettingen, katrollen en dieselmotoren doorbreekt de ochtendstilte. De opkomende zon legt een gouden gloed over de lagune van Goro. Tientallen vissersbootjes varen ronkend de haven uit.

Net buiten haven gaan de vissers voor anker. Hoewel de zon inmiddels hoger staat blijft de temperatuur net boven het vriespunt steken. Het zeewater in de boot maakt het extra koud. Elk schip ligt in een door stokken afgezet vierkant stukje zee, de kweekbank. De netten gaan overboord.
Na nog geen tien minuten trekt de visser zijn netten bol van de vongole terug. De schelpdieren ratelen in de plastic bak op het dek. Het uitzoeken kan beginnen. Gebogen over de schuddende sorteermachine worden de beste vongole uitgezocht en in zakken gedaan.

Eenmaal terug op de kade worden alle zakken gewogen en naar een distributie centrum gebracht. De reis naar tafels in Italië en daarbuiten kan beginnen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *