Deze week is het vijftig jaar geleden dat in Banca Nazionale dell’Agricoltura op de Piazza Fontana in Milaan een zware bom ontplofte. Zeventien mensen kwamen daarbij om het leven en 88 mensen raakten gewond. Op dezelfde dag gingen in Rome nog drie bommen af, daarbij raakten nog eens zestien mensen gewond en op het plein voor de Scala, de opera van Milaan, werd nog een niet-ontplofte bom gevonden. Tot op de dag van vandaag is niet helemaal duidelijk wie er achter die bomaanslag zat, maar één ding is zeker: het was het begin van wat in Italie de jaren van lood zijn gaan heten. Een lange serie bomaanslagen, kidnappingen en moordpartijen die het land 15 jaar lang in hun greep hielden, met als tragisch dieptepunt de bomaanslag op het Station van Bologna, waarbij op 2 augustus 1980 85 doden vielen.  In totaal vielen in die 15 jaar ruim 400 doden en raakten zo’n duizend mensen gewond, regelmatig waren dat linkse en rechtse studenten die elkaar in de Italiaanse straten op leven en dood bevochten. In de onderstaande audiodocumentaires de verhalen van twee van die studenten. Mikis Mantakas, een Griek die in Rome in rechts-radicale kringen terecht kwam en op 28 februari 1975 op straat werd doodgeschoten door linkse studenten en Walter Rossi, een linkse student die 2,5 jaar later, op 30 september 1977, op straat wordt doodgeschoten door leden van de fascistische terreurorganisatie NAR.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *